Indyjskie przyprawy

Co na ściany do kuchni?
Wrzesień 21, 2018
Jak wybrać odpowiedni odkurzacz hotelowy?
Grudzień 11, 2018

Indyjskie przyprawy

Odpowiednio dobrane przyprawy są kluczem do stworzenia pysznego posiłku. Szczególnie duże znaczenie mają przyprawy w kuchni indyjskiej.

Indyjskie przyprawy charakteryzują się intensywnym smakiem i bogatym aromatem. Do najpopularniejszych przypraw indyjskich należy kurkuma, szafran, kolendra, gorczyca, papryczki chili, kumin, anyż, kardamon, cynamon, goździki oraz garam masala. Garam masala jest mieszanką różnorodnych, suchych przypraw. Nazywana bywa również „gorącą mieszanką”, która dodawana jest przede wszystkim do sosów, farszów, zup, a nawet sałatek. Zdarza się, że wykorzystywana jest także w daniach słodkich, np. ciastach. Rozwiązanie to jest popularne we Francji.

Jedną z najbardziej znanych mieszanek przypraw indyjskich jest curry madras. Głównym składnikiem mieszanki jest kurkuma nadająca jej pomarańczowego zabarwienia. Kurkuma charakteryzuje się dość cierpkim, ostrym smakiem, który bardzo dobrze komponuje się z potrawami mięsnymi, zwłaszcza z drobiu. Przyprawie przypisywane są właściwości korzystne dla zdrowia, m.in. przyspieszanie trawienia i obniżanie złego cholesterolu we krwi. W skład curry madras wchodzi poza kurkumą m.in. kolendra, chili, pieprz, gorczyca, sól, kminek, koper, czosnek, kozieradka. Ze względu na bardzo intensywny smak i ostrość curry należy używać tej przyprawy jedynie w niewielkich ilościach. Mieszankę można skomponować samodzielnie, jednak nie jest to proste. Przyprawy należy dodawać w odpowiedniej proporcji i kolejności. Niektóre z nich są również trudno dostępne, dlatego o wiele łatwiej jest skorzystać z gotowego produktu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *